Det skotska hantverksbryggeriet Innis & Gunns tävling Imagine & Gunn är avgjord. Stefan Skogh från Strängnäs fick flest röster av svenska ölälskare och tog hem vinsten med sitt förslag på en bourbonfatslagrad Winter Cookie Stout med smulade pepparkakor, kanel, ingefära och farinsocker. Stefan kommer att få brygga sin vinnarstout på plats på det skotska bryggeriet Innis & Gunn tillsammans med den legendariska bryggmästaren Dougal Sharp. Stefans öl lanseras i Sverige under 2018 och sist men inte minst får han sätta sitt eget namn på etiketten.
Över 300 entusiastiska ölälskare från hela Sverige skickade in bidrag till tävlingen Imagine & Gunn när den öppnade i slutet av september. De tävlande fick fria händer att skapa kreativa förslag på hur en öl ska bryggas, smaksättas och slutligen lagras på ekfat. Nio förslag valdes ut av en jury från bryggeriet och gick vidare till en öppen omröstning på Facebook.
Nära 5 000 personer deltog i omröstningen och till slut föll folkets röst på Stefan Skoghs recept, en bourbonfatslagrad Winter Cookie Stout med smulade pepparkakor, kanel, ingefära och farinsocker. Stefan, från Strängnäs, vann med 22% av alla röster i tävlingen. Tvåa blev Robert Arnesson från Bergkvara och trea kom Peter Karlsson från Rävlanda.
– Det svenska folket har gjort sitt val. Receptet som Stefan har kommit på låter helt unikt, gott och superspännande. Det ska bli jättekul att träffa Stefan och brygga vinnarölen tillsammans med honom säger Dougal Sharp, grundare och bryggmästare Innis & Gunn.
Stefan Skogh, från Strängnäs i Södermanland, är 52 år och arbetar som murare. Öl är ett stort intresse som bara har växt de senaste 25 åren. Han är medlem i Mälardalens Brewing Company och på fritiden brygger han dessutom eget öl hemma i köket.
– Jag är otroligt glad över att ha vunnit. Det ska bli fantastiskt roligt att får åka till Skottland och träffa gänget som jag ska brygga min öl tillsammans med. Jag vill passa på att tacka alla som har röstat fram just min öl. säger Stefan Skogh.
Stefan kommer att resa till Innis & Gunns bryggeri i Perth i Skottland under sommaren 2018. Tillsammans med bryggmästare Dougal Gunn Sharp och hans team på Innis & Gunn kommer de bygga receptet gemensamt, brygga ölen och utforma förpackningen som också kommer bära Stefans namn.
I den senaste upplagan av Imagine & Gunn vann Mika Jeppson från Sölvesborg med sin öl Mika’s Choice, en bourbonfatslagrad imperial stout med jalapeño och vanilj. Mika’s Choice lanserades i oktober 2017 och blev en succé. Upplagan om 40 000 flaskor sålde snabbt slut på Systembolagets hyllor.
Totalt röstade 4 760 personer och röstningen avgjordes på Innis & Gunn’s svenska Facebooksida.
Här är finalisternas ölförslag med respektive placering:
- Stefans öl – ”Bourbonfatslagrad Winter Cookie stout med smulade pepparkakor, kanel, ingefära och farinsocker.” Stefan Skogh, Strängnäs.
- Roberts öl – ”Ekfatslagrad nordisk Saison med blåbär och lingon.”, Robert Arnesson, Bergkvara.
- Peters öl – ”Ekfatslagrad fruktig IPA med tydlig smak av fläder.”, Peter Karlsson, Rävlanda.
- Fredriks öl – ”Islayfatslagrad rökig stout med smak av apelsin och kryddnejlika.” Fredrik Heurlin, Vikbolandet.
- Ninnis öl – ”Romfatslagrad pale ale med smak av kokos, mango, banan och vanilj.”, Ninni Pettersson, Kristianstad.
- Benjamins Öl – ”Romfatslagrad blåbärs och vaniljstout.” Benjamin Kristiansen, Helsingborg.
- Jennys öl – ”Calvadosfatslagrad pale ale med smak av ljung och honung.” Jenny Sundqvist, Nyköping.
- Jonas öl – ”Pedro Ximénez-Sherryfatslagrad imperial stout med smak av pomerans och mörk frukt.”, Jonas Karlsson, Knivsta.
- Annas öl – ”Cognacsfatslagrad stout med smak av citron och lakrits.” Anna Erikssson, Boden.
Vi önskar alla deltagarna ett stort grattis och ett extra stort grattis till Stefan Skogh från Strängnäs.
Om Innis & Gunn
Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent ville göra en whisky med smak av ale och bryggmästare Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen ska skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagringen. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader senare och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp höra att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare slängts bort. Arbetarna hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet var fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer.
Innis & Gunn har sedan 2003 vunnit en mängd utmärkelser för sitt unika utbud av ekfatslagrad öl. Innis & Gunn finns i över 20 länder och är den näst största leverantören av fatöl inom brittisk export, den mest importerade av ale-varumärket i Sverige. Företaget har 50 anställda och har varit känt för sitt bidrag till industrin genom att vinna IGD Outstanding Small Business of the Year Award 2013 och fått två utmärkelser i Queen´s Awards för företag inom internationell handel. I år kommer företagets prisbelönta bar- och restaurangkoncept The Beer Kitchen lanseras över hela Storbritannien.