Old Pulteney Stroma Liqueur
50 cl
- 8519102
-
35 %
-
6
-
Flaska
-
50 cl
Långt upp i norra Skottland mellan fastlandet och Orkney ligger en liten ö vid namn Stroma. Vid början av 1900-talet bodde här ca 400 personer som valt denna saltbestänkta och hårt vindpinade ö till sitt hem. Den konstanta vinden och vågorna från Nordsjön gjorde dricksvattnet bräckt och det var en tuff tillvaro för öns innevånare. Starka och farliga strömmar omgärdar Stroma och fyren var den ledstjärna som tillsammans med öns duktiga lotsar räddade många sjömän från en säker grav.
Numera har människorna flyttat från ön och deras plats tagits över av majestätiska sjöfåglar och sälar som trivs bra i det tuffa klimatet. Kvar finns dock ruinerna av det samhälle som övergavs så sent som på 1960-talet och man kan idag beskåda det som finns kvar av kyrkan, skolan och husen på Stroma.
Historien om Stroma tar inte slut där utan har fått nytt liv genom destilleriet Old Pulteney i staden Wick, bara några få mil från denna mytomspunna ö. Old Pulteney Destillery producerar nämligen en honungslen whiskylikör vid namn Stroma för att hedra öns befolkning och historia.
Under översyn av destillerichefen Malcolm Waring blandas utvalda fat av Old Pulteney Single Malt med söta frukter som sedan lagras tillsammans under en tid för att sedan buteljeras. Denna likör har många användningsområden så som drinkbas eller som avec serverad på is, eller varför inte göra en god granité?
Stroma Granité
- 2 dl socker
- 2 dl vatten
- 6 Passionsfrukter
- 6 cl Stroma Malt Whisky Liqueur
- 1. Koka upp vattnet och tillsätt sockret, låt svalna.
- 2. Pressa saften ur 6 passionsfrukter i sockerlagen.
- 3 Tillsätt 6 cl Stroma Malt Whisky Liqueur
- 4. Ställ i frysen över natten
- 5. Vispa sedan hastigt upp granitén med en visp eller elvisp. Vispen ska skrapa upp fina iskristaller och du behöver inte vispa länge. Du kan också vispa granitén innan den är helt fryst, med ett par timmars mellanrum, så bildas små iskristaller under infrysningen.
- 6. Servera i frostade glas.