Speyburn Distillery startade sin produktion 1:a november 1897 och det var åtminstone ett par månader förtidigt. Man hade goda anledningar till att dra igång produktionen innan man var helt klar med destilleribygget. Queen Victoria´s diamantjubileum var detta datum och för att hinna fylla destilleriets första single cask till hennes ära var grundaren John Hopkins och hans team tvungna att jobba hela natten (utan fönster i November). John hann i tid!
Idag är Speyburn ett modernt destilleri men med alla tradtioner kvar. Smakprofilen är klassisk Speyside som oftast passar både nybörjaren och whiskyexperten. Vattenkällan är floden Granty Burn som mynnar ut i floden Spey, därav namnet Speyburn.
Destilleriet är beläget på en bergsluttning där man kan skymta Pagoda-skorstenarna bland trätopparna. Det sägs att Speyburn är en av Skottlands mest fotograferade destillerier. Svårt att inte stanna till och ta en bild när man åker från Rothes norröver på väg A941 i hjärtat av Speyside.